Subscribe:

adds 468 x 60

Wednesday, January 29, 2014

PELAYARAN BERSAMA PALAPES (LAUT)

Disediakan oleh : Lt Faizul Fikry TLDM

         Kapal telah terlibat dengan Pelayaran PALAPES (L) pada 28 Jan 14 anjuran KD SULTAN IDRIS I. Seramai 179 orang pelatih dan 12 orang pegawai pengiring telah mengikuti pelayaran ini. Beberapa siri ceramah dan latihan telah dijadualkan sepanjang pelayaran.
Latihan Laluan Bebas Periuk Api
         Ceramah dan latihan ini diadakan bagi memberi pendedahan kepada pelatih tentang rutin kapal semasa pelayaran disamping melatih warga kapal dan memastikan tahap kesiagaan warga kapal sentiasa berada di tahap tertinggi dan segala latihan yang dirancang berpandukan masa yang telah ditetapkan dalam Fleet Operational Standard (FOS). Selain itu, latihan juga telah dijalankan dengan mematuhi prosedur MS ISO 9001:2008 dan OHSAS 18001:2007 yang ditetapkan seperti mengambil kehadiran, menentukan keselamatan dan sebagainya sesuai dengan pensijilan semula yang telah diperoleh kapal pada Dis 13 yang lepas.
Latihan Stesen Pelampung turut dilaksanakan
Deck Landing Training (DLT)
       Antara latihan yang telah dilaksanakan adalah Panduarah Terang dan Gelap, Laluan Bebas Periuk Api, Latihan Kebakaran, Stesen Pelampung, Deck Landing Training (DLT), Evolusi Menurun dan Menaikkan Bot, Ceramah Evolusi Menunda Belakang, Ceramah Evolusi Jackstay serta Special Sea Dutyman (SSD) Keluar dan Masuk Pelabuhan. Latihan-latihan ini sedikit sebanyak akan memberi pendedahan kepada pelatih tentang situasi dan rutin sebenar yang dilaksanakan oleh warga TLDM dalam memenuhi keperluan tugas dan tanggungjawab kepada perkhidmatan sesuai dengan visi ke arah Tentera Laut Bertaraf Dunia.
Latihan Mengawal Kebanjiran di Tiller Flat
PM KD MAHAWANGSA bersama pegawai dan pelatih PALAPES

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...