Subscribe:

adds 468 x 60

Friday, July 12, 2013

AMALAN KAIZEN 5S
Disediakan oleh : Lt Asyraf

    KD MAHAWANGSA merupakan kapal perang pertama TLDM yang dianugerahkan Persijilan 5S pada Januari 2012. Oleh yang demikian, budaya amalan 5S ini haruslah dilaksanakan secara berterusan dengan sentiasa membuat penambahbaikan ke atas kapal. Baru-baru ini, pihak kapal telah melaksanakan beberapa penambahbaikan. Perkara yang pertama adalah bekas takungan air di laluan port wing dan stbd wing. Sebelum ini bekas takungan air tersebut hanya menggunakan botol air yang dipotong tetapi kini pihak kapal telah mencipta bekas takungan air yang nampak lebih kemas dan teratur.
Sebelum
Selepas

        Pihak kapal juga telah melakukan penambahbaikan dalam keseragaman pas keselamatan untuk anak-anak kapal. Kini setiap warga KD MAHAWANGSA telah mendapat satu pelindung pas yang berwarna hitam. Perkara ini secara tidak langsung mengikut amalan 5S iaitu seragam.
Keseragaman Pas Keselamatan
     Selain itu, satu lg penambahbaikan dari segi susunan topi atau beret untuk para tetamu khas yang melawat ke KD MAHAWANGSA. Sebelum ini, pihak kapal hanya menyediakan meja untuk meletakan topi atau beret tetapi setelah proses penambahbaikan dilakukan kini topi dan beret akan diletakkan bersama tagging nombor supaya dapat memudahkan penyusunan topi dan beret tersebut. Proses ini juga lebih efisien kerana dapat menjimatkan masa untuk mencari topi atau beret untuk dipulangkan kepada pemilik masing-masing.
Sebelum
Selepas


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...