Subscribe:

adds 468 x 60

Tuesday, December 18, 2012

MAJLIS RESEPSI SEMPENA EKSESAIS MALINDO JAYA 2012

Sumber: lt Muhammad Shafie bin Razi RMN
KD MAHAWANGSA telah terlibat dalam Eksesais MALINDO JAYA 22AB/2012 bermula 19 Nov sehingga 26 Nov 2012 yang merupakan eksesais dwi-tahunan dua hala antara TLDM dan Tentera Nasional Indonesia-Angkatan Laut (TNI-AL). Eksesais ini menjurus kepada konsep memelihara dan meningkatkan kemampuan armada TLDM dan TNI-AL dalam menghadapi ancaman maritim yang mampu menggugat kedaulatan kedua-dua buah negara. Turut serta dalam Eksesais ini adalah KD Selangor dan kedua-dua aset armada TLDM ini tiba di Pelabuhan Tg. Priok,Jakarta pada 19 Nov bagi menjalani fasa pelabuhan sebelum fasa laut. 

Setibanya KD MAHAWANGSA di Pelabuhan Tg. Priok Jakarta yang juga merupakan Pangkalan TNI-AL dan antara pelabuhan tersibuk di dunia. Kapal dengan bangganya telah dijadikan platform bagi majlis resepsi bersama TNI - AL. Segala persiapan rapi telah dilaksanakan bagi memastikan majlis resepsi yang akan berlangsung pada 20 Nov berjalan dengan lancar. Majlis yang diadakkan di geladak kereta kebal KD MAHAWANGSA itu telah dihoskan oleh Yang Berbahagia Laksamana Pertama Dato’Pahlawan Hj Mohamad Adib Bin Abbul Samad merangkap Ketua Staf Markas Armada. Turut hadir dalam majlis tersebut adalah Kepten Ahmad bin Abdullah TLDM selaku Timbalan Direktur Latihan MALINDO JAYA 22AB/2012 dan pegawai memerintah KD SELANGOR serta pegawa-pegawai yang terlibat sepanjang eksesais. 

Majlis resepsi ini telah dihadiri oleh Pemerintah Tertinggi Komando TNI-AL Laksamana Muda TNI Sadiman S.E merangkap Panglima Komando Armada Kawasan Barat dan Brigadir Jeneral Marinir ikin Sodikin Komandan Pengkalan Utama TNI-AL 3. Ketibaan VVIP ini telah disambut oleh Pegawai Memerintah KD MAHAWANGSA, Kepten Roslee bin Mohamad Isa TLDM selaku tuan rumah. Turut hadir di majlis ini Pegawai Memerintah KRI CLURIT dan KRI LEMADANG, antara unsur-unsur TNI yang terlibat sepanjang latihan ,komandan-komandan Pangkalan, Defense Atache Pertahanan Malaysia dan negara serantau serta editor media tempatan turut menjadi tetamu pada majlis ini. 

Pada malam itu, Kumpulan Suara MAHAWANGSA (KUSMA) telah menampilkan kelainan dengan menonjolkan persembahan pembukaan Joget 1 Malaysia sebagai warm-welcoming kepada tetamu yang hadir. Tarian yang mengetengahkan gabungan tarian 3 kaum yang utama di Malaysia, iaitu Melayu, Cina dan India mendapat perhatian tetamu yang yang hadir disamping keharmonian yang diterjemahkan melalui tarian ini, menzahirkan lagi, silaturrahim diantara semua kaum, serta menunjukkan kesejahteraan sejagat masyarakat Malaysia yang berkonsepkan “1Malaysia. KUSMA telah menampilkan 3 persembahan yang bercirikan identiti kebudayaan Malaysia sebagai penyeri majlis resepsi. 

Pada malam resepsi itu juga KD MAHAWANGSA meneruskan keunggulan culinary yang sememangnya menjadi niche TLDM dengan menghidangkan kepelbagaian menu hidangan yang telah menambat pandangan serta selera semua tetamu yang hadir. Bertemakan sajian yang mengetengahkan indentiti negara, Chinese Fried Rice blended with mix vegetable and prawn serta Samudera Fried Rice noodle mix with oyster sauce and seafood serve with chicken boxing menjadi menu utama pada malam resepsi itu. Antara hidangan istimewa yang mendapat perhatian ialah sate bersama kuah kacang dan nasi impit serta cendol yang sememangnya menjadi pilihan serta lamb honey grill served with mint sauce. Rata-rata tetamu TNI yang hadir pada malam itu merasa teruja dengan hidangan yang disediakan dan seolah-olah tidak percaya bahawa hidangan yang lazat itu setaraf hotel 5 bintang. 

Semasa majlis itu juga Ketua Staf Markas Armada dalam ucapan alu-aluannya melahirkan rasa gembira dan teruja dengan penglibatan unsur-unsur kedua-dua buah negara bagi menjayakan latihan ini. Sesungguhnya,kerjasama antara-kedua-dua buah negara amat penting bagi menjamin kesejahteraan dan kedaulatan maritim sentiasa terpelihara. Ini menjadi merupakan satu detik, atau milestone bagi meningkatkan, hubungan dua hala antara TLDM dan TNI – AL. 
Disamping itu juga, majlis resepsi ini selain dari mengeratkan hubungan dua hala antara kedua-dua buah negara, percambahan idea turut menjadi intipati sepanjang majlis ini. Penglibatan pegawai-pegawai muda dan pegawai-pegawai yang berkepakaran peperangan telah berjaya mewacanakan perkongsian ilmu dan maklumat bagi menjayakan eksesais ini. 

Di akhir majlis resepsi, Panglima Komando Armada Kawasan Barat, Laksamana Muda TNI Sadiman S.E menzahirkan ucapan jutaan terima kasih berasa teruja dengan penganjuran majlis resepsi ini. Ianya membuktikan kredibiliti dan versataliti pegawai dan warga armada yang terlibat dalam LATMA MALINDO JAYA 22AB/12 tidak sahaja mengharumkan nama TLDM khasnya malah negara amnya.Syabas Diucapkan.

1 comments:

 1. chất kiên cường của hắn.

  Phía sau lưng hắn là một quái nhân có da dẻ màu lam, trên toàn bộ thân

  hình có vô số các ký hiệu kỳ quái, hơn nữa có thể thấy được trên người

  hắn còn gán chín đạo phù.

  Khi hai người này xuất hiện, trong nháy mắt khí âm hàn phát tán ra xung quanh.

  Trong tám người đột nhiên có một người thở nhẹ một tiếng, sau đó những

  người khác cũng lộ vẻ mặt kinh ngạc, ánh mắt chớp động nhìn hai người
  học kế toán tại hải phòng
  trung tâm kế toán tại hoàng mai

  học kế toán tại bắc giang
  học kế toán tại thanh xuân
  http://kylin1st.com
  học kế toán thực hành
  http://cattleyavn.com
  học kế toán tại bắc ninh
  dịch vụ báo cáo tài chính
  kế toán cho giám đốc quản lý
  trung tâm kế toán tại quảng ninh
  học kế toán tại bắc ninh
  học kế toán tại hà đông

  trong truyền tống trận.

  Người này chính là Vương Lâm, khi hắn xuất hiện, lập tức há miệng phun

  ra một đạo lục quang, lục quang lóe lên rồi xoay quanh thân thể của hắn, hàn khí bức người tỏa ra bốn phía.

  Hơi đảo thần thức qua một chút, trong lòng Vương Lâm có chút yên tâm, tám người ở bốn phía xung quanh đều có tu vi Ngưng Khí kỳ tầng thứ mười

  lăm. Nếu là trong lòng hắn xuất hiện một tia sát khí, thì chỉ trong nháy

  mắt có thể giết chết cả tám người.

  Quái nhân A Ngốc cũng không biết vì sao lúc thay đổi truyền tống thông

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...