Subscribe:

adds 468 x 60

Saturday, October 06, 2012

PELAYARAN BERSAMA PENJAWAT AWAM


Lumut, 2 Okt – Peluang pelayaran selama empat jam bersama aset TLDM iaitu Kapal Diraja (KD) SELANGOR di sekitar Perairan Pangkor tidak dilepaskan oleh seramai 52 orang kakitangan awam yang berkhidmat di unit bawah Formasi Markas Armada sempena Majlis Mesra Panglima Armada Bersama Penjawat Awam pagi tadi.


Dalam pelayaran ini, penjawat awam dapat merasai sendiri dan melihat gambaran dengan lebih jelas tentang tugas dan peranan yang dipikul oleh warga TLDM khususnya yang bertugas di kapal. Mereka berpeluang melihat bagaimana warga kapal bertindak terhadap situasi di laut dimana memerlukan komitmen serta tindakan yang pantas dan efisyen bagi membantu menjayakan sesuatu misi.


Sepanjang pelayaran, penerangan Dalam pelayaran tersebut, beberapa demostrasi telah di buat seperti pendaratan helikopter fennec, latihan kebakaran dan juga stesen bertindak bagi melawan musuh..

Menurut Ramli Hamdan, 53, “sepanjang berkhidmat bersama TLDM selama 34 tahun, ini merupakan pengalaman pertama saya mengikuti pelayaran bersama kapal TLDM dan ianya amat bermakna dalam hidup saya. Tambah beliau lagi, “saya sangat seronok kerana saya adalah antara kakitangan yang terpilih untuk merasai pengalaman yang seumpamanya”. Ujarnya lagi, “aktiviti seperti ini wajar diteruskan lagi pada masa akan datang kerana sekurang-kurangnya mereka dapat serba sedikit gambaran terhadap peranan dan tugas yang digalas oleh warga TLDM.


Bagi Roziah bt Kasim pula, “pada mulanya, saya merasa agak cemas kerana ini merupakan kali pertama saya manaiki kapal perang namun segalanya berubah apabila saya diberi taklimat dan lawatan oleh pegawai-pegawai serta warga KD SELANGOR. Pengalaman dan pendedahan cara kerja warga TLDM sekaligus membuatkan saya rasa kagum dengan kecekapan dan kebolehan yang ditonjolkan. Pengalaman bekerja di bahagian pentadbiran Markas Armada sama sekali berbeza dengan apa yang dialami hari ini”, katanya yang juga merupakan isteri kepada bekas anggota TLDM.

Seterusnya mereka dibawa ke KD MAHAWANGSA untuk hidangan makan tengahari bersama Panglima Markas Armada, Laksamana Madya Dato’ Abdul Hadi bin A. Rashid, Ketua Staf Markas Armada, Laksamana Muda Dato’ Pahlawan Hj Mohamad Adib bin Abdul Samad, pegawai memerintah KD SELANGOR, Pegawai Memerintah KD MAHAWANGSA, Pegawai memerintah KD JEBAT serta pegawai- pegawai kanan Markas Armada.


Di kesempatan itu, Panglima Markas Armada melahirkan perasaan sukacita beliau kerana mereka telah berjaya mengharungi pelayaran bersama warga kapal dan diharap mereka dapat memanfaatkan sebaik mungkin peluang yang diberikan dan seterusnya dapat memberikan khidmat yang terbaik dalam mendokong usaha TLDM dalam usaha memantap serta mengukuhkan lagi perkhidmatan TLDM dimata dunia.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...