Subscribe:

adds 468 x 60

Monday, October 08, 2012

Open Ship di Penang

Sumber: Lt Muhammad Hafiz Mohammad TLDM

             Pembantu Ketua Pegawai Peperangan

Selesai sudah Eksesais Angsa 7/12 KD MAHAWANGSA kini KD MAHAWANGSA disambut mesra oleh seluruh penduduk Pulau Mutiara setibanyanya kapal merapat di Jeti Star Cruise Swetteham Port, Pulai Pinang pada 25 September 2012. 


Pada 25 September lalu,KD MAHAWANGSA sekali lagi membuat Open Ship untuk orang awam di Penang. Sungguh di luar jangkaan apabila sambutan lawatan dari seluruh penduduk Penang amat memberansangkan. Kapal dibuka untuk lawatan bermula jam 1000H dan bermula dari jam itulah pengunjung mula berpusu-pusu datang untuk membuat lawatan ke kapal. Selain itu turut sama mengadakan Open Ship adalah KD LEKIU yang berada di jeti yang sama. Ini membuktikan bahawa penduduk Penang untuk datang melihat sendiri aset negara yang masih cantik, berfungsi dengan baik serta menjadi kebanggaan negara. Warga kapal telah menunjukkan sikap semangat kerja yang bersungguh, komited serta ikhlas menunaikan amanah yang diberi ditambahpula dengan sokongan yang diberikan oleh perkhidmatan memenuhi keperluan operasi. 


Sepanjang sehari suntuk kapal dibuka untuk lawatan, pengunjung yang hadir mencecah jumlah yang agak memberangsangkan. Ini merupakan suatu penghargaan yang diberi oleh seluruh penduduk Penang yang sanggup meluangkan sedikit masa mereka untuk melawat kapal walaupun hari tersebut adalah hari bekerja. Pengunjung diberi taklimat keselamatan terlebih dahulu mengenai "do’s and don’ts" sepanjang berada di atas kapal dari aspek keselamatan. Ini sejajar dengan anugerah yang diterima oleh kapal iaitu Operational Health and Safety System (OHSAS). 


Pelawat juga didedahkan dengan sistem pengurusan dan kepimpinan berkesan apabila mereka sendiri menyaksikan tahap kebersihan dan moral warga kapal yang tinggi. Walaupun warga 1 Mahawangsa terpaksa mengorbankan masa melayani pengunjung, namun atas semangat "proud with the best damn ship in the navy", warga 1 Mahawangsa telah melakukan yang terbaik bagi memastikan para pengunjung mendapat layanan yang baik dan mesra sekali gus menaikkan nama baik dan imej TLDM. 

Peluang sebegini haruslah diperluaskan lagi agar seluruh rakyat 1 Malaysia dapat merasai serta melihat sendiri bagaimana anggota tentera menjaga aset kerajaan yang telah diamanahkan oleh mereka untuk kita kendalikan sebaik mungkin.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...