Subscribe:

adds 468 x 60

Monday, May 21, 2012

REUNION OLD PUTRA (OP) 79 di KD MAHAWANGSA

Oleh : Lt. Mohd Zakwan bin Mohd Khalid TLDM 
          Timb. Pegawai Jurutera Elektrik dan Senjata


Tanggal 8 Mei 11 menjadi kenangan yang tidak akan dilupakan oleh Old Putra 79 (OP79). OP 79 adalah alumni bagi semua bekas pelajar Royal Military Collage (RMC) pengambilan tahun 1979. Pegawai Memerintah (PM) KD MAHAWANGSA merupakan salah seorang daripada pengambilan tersebut. 


Memandangkan KD MAHAWANGSA telah berlabuh di Pelabuhan Klang sempena pemunggahan masuk barang-barang logistik, beliau telah mengambil inisiatif untuk mengumpulkan seberapa ramai OP79 untuk satu jamuan makan di atas kapal. Disamping mengumpul OP79, objektif bagi perjumpaan atau reunion untuk kali ini adalah bagi mengeratkan hubungan kekeluargaan di antara setiap OP79. 

Alumni OP79
Alumni OP79 sudah mula berkumpul seawal jam 8 malam. PM dan isteri telah menyambut sendiri jemputan istimewa beliau. Dapat diperhatikan kegembiraan PM semasa menyambut sendiri kenalan lama beliau. Ini kerana ada diantara mereka yang tidak berjumpa hampir 30 tahun. 

Ahli Keluarga OP79
Setelah itu, PM telah menjemput tetamu beliau ke Wisma Perwira bagi menikmati hidangan makan malam yang disediakan oleh chef kapal. Beliau ingin memastikan rakan-rakan dan keluarga merasai sendiri keenakan makan yang telah disediakan oleh chef KD MAHAWANGSA. Antara Hidangan yang disediakan adalah siakap masak kari, udang mentega, sayur-sayur dan banyak lagi.

Selamat berjumpa lagi OP79
Setelah selesai menikmati makan malam tersebut, PM telah menjemput tetamu beliau ke Geladak Kereta Kebal bagi melihat sendiri kebersihan dan keistimewaan KD MAHAWANGSA yang tiada di kapal-kapal lain. Lawatan juga telah diadakan di Anjungan dan sekitar kapal. 

Memandangkan keesokan harinya merupakan waktu persekolahan, ini membataskan tempoh waktu tetamu-tetamu beliau berada lebih lama di kapal ini. Walaupun pada tempoh yang singkat berada di atas KD MAHAWANGSA, semua tetamu istimewa PM telah menunjukkan riak kegembiraan atas jemputan PM kali ini. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...