Subscribe:

adds 468 x 60

Thursday, May 31, 2012

PEMUNGGAHAN MASUK PELURU DI PELABUHAN KLANG

Sumber : Lt. Muhammad Norfadli bin Badri TLDM 
              Timb. Pegawai Persenjataan

Bersesuaian dengan fungsi kapal sebagai kapal pengangkut logistik bagi Tentera Laut Diraja Malaysia, KD MAHAWANGSA telah ditugaskan untuk menghantar barang-barang logistik ke unit-unit di Sabah dan Sarawak. 


Selain barang-barang logistik seperti perabot, pakaian dan peralatan pejabat, kapal juga ditugaskan untuk membawa bahan-bahan letupan untuk kegunaan unit-unit di Sabah dan Sarawak. Sebanyak 187 pallet peluru dan bahan letupan telah dipunggah masuk semasa kapal berada di Pelabuhan Klang.

Kerja-kerja pemunggahan masuk peluru ini mengambil masa selama 15 jam dan melibatkan semua warga 1 MAHAWANGSA serta dibantu oleh anggota dari Kor Ordnans Diraja di mana pada hari pertama ianya bermula pada jam 1030H dan berakhir pada jam 2230H. 


Pemunggahan masuk peluru ini disambung semula pada keesokan harinya seawal jam 0930H dan tamat pada jam 1230H. Sesungguhnya seperti kata pepatah ‘Berat sama dipikul dan ringan sama dijinjing,’ tanpa komitmen dan semangat 1 MAHAWANGSA yang tinggi di kalangan warganya kerja-kerja pemunggahan masuk peluru ini tidak dapat disiapkan dalam masa yang singkat. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...