Subscribe:

adds 468 x 60

Sunday, April 29, 2012

WARGA BERINOVASI, PENCETUS TRANSFORMASI


OLEH LT MUHAMMAD SHAFIE BIN RAZI TLDM
            TIMBALAN PEGAWAI PEPERANGAN ELEKTRONIK

CHIEF OF NAVY COMMENDATION

KEMUNCAK KEJAYAAN PEGAWAI MEMERINTAH KD MAHAWANGSA


Pingat Pujian Panglima Tentera Laut

'Jika tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya’, perumpamaan  yang amat sesuai diungkapkan kepada Kepten Jamel bin Abd Rahman TLDM, Pegawai Memerintah KD MAHAWANGSA,  ini dizahirkan lagi apabila perbarisan sempena Sambutan Hari TLDM Ke 78, beliau telah menerima Pingat Pujian Panglima Tentera Laut (PPTL) daripada Panglima Tentera Laut YBHG Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Bin Haji Jaafar. 

Chief of Navy Commendation atau Pujian Panglima Tentera Laut (PPTL) ini merupakan satu penghargaan atau pengiktirafan yang diberikan kepada pegawai, anggota serta           kakitangan awam yang telah mencurahkan khidmat bakti yang cemerlang sepanjang perkhidmatan serta mengharumkan nama TLDM.

Mula berkhidmat dengan TLDM pada 1 Mei 1981 dan memegang jawatan sebagai Pegawai Memerintah KD MAHAWANGSA sejak 4 Jan 2010.  Kecemerlangan beliau terserlah apabila menjadi Pegawai Memerintah kapal yang pertama yang diberi kepercayaan oleh pihak Perbadanan Produktiviti Malaysia, Malaysia Productivity Corporation (MPC) untuk KD MAHAWANGSA dipersijilkan sebagai kapal pertama di Malaysia yang menerima persijilan Quality Environment (5S).      
YBHG Panglima Tentera Laut menyematkan lencana di dada Kept Jamel
Pengiktirafan tertinggi ini membuktikan kemampuan beliau sebagai Pegawai Memerintah kapal yang berjaya mempamerkan sikap seorang pegawai yang professional dan berkredibiliti tinggi dalam melaksanakan tugas yang diamanahkan serta mampu menjadi pemimpin yang dapat menyalurkan maklumat, pengetahuan dan kepakaran dalam bidang ‘5S’ kepada organisasi-organisasi awam dan syarikat-syarikat swasta yang lain melalui lawatan-lawatan yang dilakukan ke kapal tersebut.

Hasil daripada kepimpinan beliau itu juga, pihak MPC telah melantik KD MAHAWANGSA sebagai duta Quality Environment (5S) MPC dan beliau telah diberi kepercayaan sebagai jurucakap yang mana berkongsi pengalaman beliau dalam pelaksanaan ‘5S’ dalam   program-program anjuran MPC ini. 

Kept Jamel bersama isteri yang sentiasa menyokong karier beliau
Seramai 289  pegawai kerajaan dan pengurusan syarikat swasta dari 89 agensi kerajaan telah mendapat faedah hasil lawatan ke KD MAHAWANGSA. Kredibiliti Kepten Jamel dalam menerajui KD MAHAWANGSA jelas membuktikan kejayaan demi kejayan telah ditempa seterusnya mengharumkan nama TLDM. Bravo Zulu.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...