Subscribe:

adds 468 x 60

Friday, April 27, 2012

Membelah Samudera Bersama Anak-anak Yatim

Sumber: Lt Misyran Haffizul Izlan bin Mazuki TLDM
              Pembantu Pegawai Jurutera elektrik & Senjata 2

Upacara pelepasan kapal oleh YBhg PTL dan isteri 
Tanggal 26 Apr 12 merupakan tarikh yang bermakna buat 110 orang anak-anak yatim dari Rumah Anak Yatim kawasan negeri Perak apabila berpeluang mengikuti pelayaran bersama KD MAHAWANGSA sempena sambutan Hari Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang ke-78. Turut serta mengikuti pelayaran bagi meraikan anak-anak yatim adalah Ketua Staf Markas Armada, Laksamana Pertama Dato’ Khairul Anuar bin Yahya TLDM, dan Kumpulan Muzik Gelombang Biru. Majlis ini telah diceriakan lagi dengan kehadiran pelakon dan pelawak terkenal tanahair iaitu Mazlan Pet Pet (SENARIO) selaku pengacara yang digandingkan dengan Lt Muhammad Shafie bin Razi TLDM. 

Taklimat Keselamatan oleh Pegawai Laksana
Upacara pelepasan tali Kapal KD MAHAWANGSA telah disempurnakan oleh Panglima Tentera Laut, YBhg Laksamana Tan Sri Abdul Aziz bin Hj Jaafar di Jeti Operasi Pangkalan TLDM Lumut pada jam 1000H. Setelah selesai upacara, kesemua penumpang diberikan Taklimat Keselamatan oleh Pegawai Laksana KD MAHAWANGSA iaitu Kdr Ahmad Nazree bin Abu Hassan TLDM. 

Sukaneka 'Bola Beracun'
Persembahan Lawak oleh Lan Pet Pet
Anak-anak yatim telah diraikan dengan beberapa acara menarik yang telah diprogramkan dari awal pelayaran sehingga kembali merapat ke Tambatan Pangkalan Lumut (TPL) pada jam 1600H. Antara aktiviti yang telah diprogramkan adalah tayangan montaj Membelah Samudera, acara sukaneka, persembahan lawak oleh Mazlan Pet Pet serta persembahan nyanyian dari kumpulan Gelombang Biru. 

Pegawai Memerintah mendendangkan lagu 'Anak Kampung' 
Pegawai Memerintah KD MAHAWANGSA, Kept Jamel Bin Abd Rahman TLDM tidak melepaskan peluang keemasan untuk bersama-sama menghiburkan anak-anak yatim dengan mendendangkan lagu “Anak Kampung” yang pernah dipopularkan oleh Jimmie Palikat sambil diiringi Gelombang Biru. 

Warga 1MAHAWANGSA membantu dalam menyediakan juadah tengahari

Menjamu selera bersama anak-anak yatim
Anak-anak kapal juga tidak melepaskan peluang untuk menjamu selera bersama anak-anak yatim di Geladak Kereta Kebal. Setelah selesai menjamu selera, anak-anak kapal dan juga anak-anak yatim bersama-sama menunaikan solat Zohor secara berjemaah di Geladak Kenderaan. 

Kumpulan Fauzan
Majlis ini diakhiri dengan persembahan nasyid anak-anak yatim dari kumpulan Fauzan yang dianggotai oleh kanak-kanak lelaki dan juga kumpulan Ummul Sofia yang dianggotai oleh kanak-kanak perempuan. 

Kumpulan Ummul Sofia
Kegembiraan jelas terpancar di setiap wajah anak-anak yatim sepanjang mengikuti pelayaran ini. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...