Subscribe:

adds 468 x 60

Saturday, April 28, 2012

ANUGERAH PUJIAN PANGLIMA TENTERA LAUT


OLEH LT MUHAMMAD SHAFIE BIN RAZI TLDM

        TIMBALAN PEGAWAI PEPERANGAN ELEKTRONIK


SAMBUTAN HARI TLDM KE –78

KD MAHAWANGSA MELAKAR SEJARAHTanggal 27 April 2012 menzahirkan TLDM telah mencecah usia 78 tahun. Sambutan Hari TLDM ini membawa pengertian yang amat besar dalam melakarkan sejarah kewujudan TLDM, peranan dan tanggungjawab yang telah diamanahkan oleh rakyat kepada semua warga “The navy people” serta segala pengorbanan warga terdahulu. 

Dalam usianya yang menjangkau hampir 8 dekad ini, TLDM ini telah berjaya menempuh berbagai cabaran dalam memastikan transformasi daripada ‘Brown Water Navy’ hinggalah ke tahap ‘The Blue Water navy’ menjadi kenyataan. 

Dengan tahap keupayaan Blue Water Navy yang merangkumi kemampuan menghadapi peperangan dalam pelbagai dimensi di wilayah maritim negara mahupun antarabangsa telah mempamerkan KD MAHAWANGSA bukanlah sebuah aset armada yang calang-calang. 


Ini dibuktikan semasa sambutan Hari TLDM ke 78, Panglima Tentera laut YBHG Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Bin Haji Jaafar telah menganugerahkan pingat Pujian Panglima Tentera Laut kepada KD MAHAWANGSA diatas kejayaan menyelamatkan MT NAUTICA JOHOR BHARU yang dirampas lanun pada 29 Okt 11 yang lalu di Perairan Laut China Selatan. 

Anugerah Pujian Panglima Tentera Laut ini diberikan kepada kepada warga TLDM dan kapal-kapal serta unit-unit yang telah memberikan khidmat cemerlang serta berjaya mengharumkan nama TLDM di persada armada. KD MAHAWANGSA yang bertindak sebagai Kapal Pemerintah semasa Operasi menyelamat dijalankan bersama-sama 3 aset TLDM yang lain iaitu KD KELANTAN, KD JEBAT dan KD LEKIU. 


Pingat kepujiaan itu telah disampailan oleh Ybhg PTL kepada Kepten Jamel Bin Abd Rahman TLDM selaku Pegawai Memerintah KD MAHAWANGSA semasa perbarisan sempena Ulang Tahun TLDM Ke 78 di Padang Kawad KD PELANDOK. Dengan kehadiran penonton dan juga warga 1 MAHAWANGSA yang memenuhi setiap ruang padang kawad bagi menyaksikan acara yang penuh bersejarah itu. 

Anugerah Pujian Tentera laut ini membuktikan kemampuan aset –aset TLDM dalam mempertahankan kepentingan negara dan ia juga turut membuktikan bahawa kesiagaan kapal dan anak-anak kapal sentiasa berada di tahap tertinggi dan bersedia untuk melaksanakan sebarang misi bagi menjaga perairan negara ini. Sekali lagi ‘Bravo Zulu’ kepada KD MAHAWANGSA. 

1 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...