Subscribe:

adds 468 x 60

Monday, February 27, 2012

Kapal Terbuka Untuk Lawatan Awam Di SandakanSebagai duta kecil untuk memperkenalkan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), pihak pengurusan KD MAHAWANGSA telah mengambil inisiatif untuk melaksanakan Kapal Terbuka Untuk Lawatan Awam di Sandakan. Mengambil kesempatan ketika kapal berlabuh di jeti KD SRI SANDAKAN, pihak pengurusan telah memilih tarikh 18 dan 19 Feb 12 untuk melaksanakannya. Ini bersesuaian kerana tarikh tersebut jatuh pada hari cuti hujung minggu.


Objektif utama acara ini adalah untuk memperkenalkan TLDM di mata warga penduduk Sandakan sekaligus menarik minat untuk menyertai TLDM. Sempena kapal terbuka ini juga pihak pengurusan kapal telah mengambil tindakan untuk menyediakan tapak pameran di Geladak Penerbangan. Sebanyak 7 buah tapak pameran disediakan seperti Jabatan Persenjataan, Selam, Navigasi, NBCD, Komunikasi, Bekalan dan Kelasi. Tujuan pameran ini dilaksanakan bertujuan mempromosikan TLDM dan menunjukkan kehidupan sebagai warga tentera laut di kapal.

Selain tapak pameran, kapal juga turut membuka gerai jualan dengan menjual pelbagai cenderahati kapal seperti t-shirt, mug, payung dan pelbagai lagi. Untuk memeriahkan lagi suasana, sesi karaoke juga disediakan di Geladak Penerbangan. Penyertaan yang diterima amat memberangsangkan dengan masing-masing menunjukkan bakat yang terpendam. Suasana sepanjang sesi karaoke berlangsung tidak ubah bagaikan sebuah konsert kerana penyertaan silih berganti tanpa henti.


Waktu lawatan dirancang pada jam 1000H tapi bagaikan tidak percaya warga Sandakan dari setiap pelusuk samada bandar, kawasan pedalaman seperti kampung dan penduduk dari Pulau Berhala sanggup datang ke kapal seawal jam 0800H. Apa yang lebih menarik perhatian adalah kunjungan warga asing seperti Sweden, Perancis, Pakistan dan Jerman juga tidak ketinggalan untuk melawat kapal. Sekaligus membuktikan kehadiran kapal TLDM berjaya menarik perhatian penduduk setempat dan warga asing untuk lebih mengenali TLDM.

Hasil dari temuramah terhadap pengunjung yang datang samada penduduk setempat atau warga asing, rata-rata mereka berasa teruja kerana dapat melawat kapal perang. Ini kerana peluang untuk melawat kapal TLDM adalah jarang-jarang dilakukan di Sandakan. Sejarah baru juga telah tercipta sepanjang 2 hari lawatan dengan kehadiran pengunjung seramai 15 000 orang berbanding pada tahun lepas seramai 12 000 orang. Sekaligus membuktikan kehadiran kapal TLDM berjaya menarik perhatian penduduk setempat dan warga asing untuk lebih mengenali TLDM.


Pihak pengurusan kapal bersyukur kerana tiada sebarang perkara yang tidak diingini berlaku sepanjang lawatan berlangsung. Jutaan terima kasih diucapkan kepada para pengunjung, semoga berjumpa lagi di masa akan datang. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...